Project Description

La Vanguardia

Un concurs-performance poètic desmunta prejudicis de gènere al CCCB

El públic del Festival Kosmopolis va assistir al CCCB a un experiment científic amb el qual la poeta Sílvia Bel – emulant aquells laboratoris de sociologia dels EUA que utilitzaven amplis grups humans com a conillets d’Índies – va desmuntar totes les teories que sobre la literatura o sensibilitat femenina i masculina puguin generar-se o s’hagin generat en els departaments universitaris del món. Un auditori pur, compost aleatòriament per cent persones interessades pel tema, van votar amb les seves cartolines si aquells poemes que estaven sentint havien estat escrits per un home o una dona, com també ho van fer dos voluntaris amb els ulls embenats. Els textos no havien estat seleccionats per confondre ningú i el resultat no va oferir dubtes: el públic va fer quatre encerts i va cometre quatre errors i, en gairebé totes les votacions, la tònica general va ser la divisió d’opinions, en diversos casos al 50%.

Bel va explicar: “La idea em va venir quan, en un recital a Vic, un senyor del públic, creient que em feia un elogi, em va dir: ‘M’agrada molta la teva poesia perquè no sembla escrita per una dona'”.

La poeta planteja, amb el seu experiment – que adopta la forma d’un concurs televisiu – una reflexió sobre la identitat molt més efectiva que mil discursos. (…)

Per llegir l’article sencer accediu AQUÍ.

Text: Xavi Ayén
Fotografia: Ana Jiménez